Produkt dnia
Cukier waniliowy BIO 8g AMYLON
Cukier waniliowy BIO 8g AMYLON
3,50 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Czy odróżniasz żywność ekologiczną od konwencjonalnej?

Czy odróżniasz żywność konwencjonalną od żywności ekologicznej?

 

Zdrowa, ekologiczna czy konwencjonalna?

Żywność konwencjonalna jest to żywność, z którą mamy do czynienia najczęściej. W przypadku warzyw i owoców jest ona oparta na rolnictwie z użyciem chemicznych środków ochrony roślin, czy nawozów sztucznych. Trzeba wiedzieć, że zanim warzywo zielone, czerwone czy żółte trafi na nasz stół może zaznać bliższego kontaktu z: regulatorami wzrostu, sztucznymi nawozami, pestycydami (środkami chwastobójczymi, grzybobójczymi), metalami ciężkimi czy innymi środkami chemicznymi (tak może być w przypadku upraw będących w sąsiedztwie autostrad, czy dróg szybkiego ruchu).

Uważa się, że wszystkie pestycydy, choć w różnym stopniu są toksyczne. Wykazują one działanie kancerogenne (rakotwórcze), mutagenne i tetragenne. Rośliny przeznaczone na pokarm opryskiwane są pestycydami już w miejscu uprawy. Podczas transportu i magazynowaniu są one dodatkowo zabezpieczane substancjami chemicznymi. Warzywa z supermarketu mogą zawierać ponad dziesięć rodzajów pestycydów, których nie widać ani nie czuć.

W warzywach uprawianych konwencjonalnie stwierdza się wysokie zawartości azotanów, ich kumulacja jest szkodliwa, może również wpływać na destrukcję witamin z grupy A i B. Dużą zawartością azotanów charakteryzują się odmiany wczesne, w tym tzw. nowalijki.

Nazwa zdrowa żywność została utworzona głównie dla celów marketingowych. Zdrowa żywność nie musi posiadać certyfikatu dotyczącego sposobu jej wytwarzania.

Żywność ekologiczna jest produkowana w gospodarstwach ekologicznych, posiadających certyfikat potwierdzający jej pochodzenia z gospodarstwa ekologicznego, a certyfikacja jest ponawiana co rok. Co najistotniejsze, wytwarzana jest bez zastosowania chemii, w harmonii z przyrodą, a jej wytworzenie jest pod stałą kontrolą – na każdym etapie produkcji. Wiele osób utożsamia ją z pojęciem zdrowej żywności.

Cechy żywności ekologicznej:

  • Jest wyprodukowana bez użycia chemii (nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, organizmów modyfikowanych),
  • Jest pełnowartościowa, bogata w witaminy, minerały
  • Mało przetworzona,
  • Ma wysokie walory smakowe.

We wszystkich krajach Unii Europejskiej żywność ekologiczna ma takie samo logo, jest to tzw. „euroliść”. Kupując produkty z tym znakiem mamy pewność, co do jej pochodzenia. W Polsce rynek produktów ekologicznych dopiero się rozwija.

 

 

 

[w oparciu o:

  • „Aktualności rolnicze” 3 (271) - Anna Szustak
  • „Zamień chemię na jedzenie” Julita Bator]

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl