Produkt dnia
Cukier waniliowy BIO 8g AMYLON
Cukier waniliowy BIO 8g AMYLON
3,50 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Zamień zwykłą mąkę na mąkę orkiszową!

Zamień zwykłą mąkę na mąkę orkiszową.

 

Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy zapomnianą na wiele dziesięcioleci, która nie została poddana modyfikacjom, dlatego uchodzi za dużo zdrowsze ziarno niż pszenica zwyczajna.

Obecnie ponownie rozpoczyna się uprawa orkiszu ze względu na rosnące zainteresowanie żywnością prozdrowotną.

Orkisz – pochodzenie i uprawa

Orkisz (Triticum spelta), nazywany też tradycyjnie szpelcem, jest starożytną odmianą pszenicy, a jego właściwa nazwa to pszenica orkisz. Uchodzi on za zdrowszą odmianę pszenicy zwyczajnej. Zboże to uprawiano powszechnie od epoki brązu (ok. 3400 r p.n.e. – 1200-750 r p.n.e.) i było bardzo popularne w Europie od czasów średniowiecznych.

Najwcześniejszych odkryć archeologicznych dotyczących orkiszu dokonano na Zakaukaziu w rejonie Morza Czarnego i są one datowane na 5 tysięcy lat p.n.e. Prawdopodobnie z tych rejonów orkisz rozprzestrzenił się na tereny Europy Środkowej, gdzie na obszarach obecnych Niemiec i Szwajcarii był najpowszechniej uprawianym zbożem. Ok. 500 lat p.n.e. orkisz zaczęto uprawiać w Wielkiej Brytanii.

Orkisz był uprawiany do XX wieku. Od tego czasu zaczął być stopniowo wypierany przez pszenicę zwyczajną, która była łatwiejsza w uprawie i dawała większe plony. W latach 70. XX wieku praktycznie nie uprawiano już orkiszu, a zastąpiła go ulepszana pszenica zwyczajna.nie ingerowano w jego strukturę. Stąd coraz większe zainteresowanie tym ziarnem ze strony zwolenników zdrowego stylu życia i tzw. czystej żywności.

Wartość odżywcza orkiszu

Szklanka ugotowanego orkiszu dostarcza 246 kcal, zawiera głównie węglowodany złożone, ale przy tym jest bardzo dobrym źródłem białka, błonnika, pokarmowego, manganu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza i witaminy B3. Zawiera też niewielkie ilości wapnia, selenu, witamin B1, B6 i E. Orkisz i pszenica charakteryzują się podobną zawartością witamin, składników mineralnych i fitosteroli.

Orkisz należy do tej samej rodziny co pszenica, jednak jak jego zwolennicy podkreślają, nie został on poddany żadnym modyfikacjom, stąd nie oddziałuje negatywnie na organizm. Ziarna orkiszu wyglądają inaczej niż ziarna pszenicy, zboża mają inne DNA i różnią się profilem składników odżywczych.

Orkisz charakteryzuje się wyższą niż pszenica zawartością białka i niezwykle odżywczej warstwy aleuronowej w ziarnach. Kompozycja aminokwasów jest inna niż w białkach pszenicy, orkisz zawiera sporo lizyny i metioniny (aminokwasów niezbędnych dostarczanych wraz z dietą i niewytwarzanych przez człowieka).

Białka orkiszu wykazują odmienną strukturę cząstęczkową, są bardziej kruche i łatwiej rozpuszczalne, dlatego są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym. Ok. 80 % białek orkiszu to białka glutenowe (glutenina i gliadyna), które występują w innych proporcjach niż w pszenicy.

Ważne

Gluten w orkiszu

Ze względu na obecność glutenu w orkisz może być tak samo niewskazany jak pszenica dla osób chorujących na celiakię i z nietolerancją glutenu. Jednak doniesienia głównie z obszarów medycyny holistycznej i naturopatii pokazują, że gluten z orkiszu nie wywołuje negatywnych skutków i pogorszenia samopoczucia nawet przez osoby chore. Prawdopodobnie reakcja organizmu na orkisz jest bardzo indywidualna i zależy od poziomu nietolerancji glutenu przez daną osobę.

Mąkę orkiszową można stosować do naleśników, wypieku ciast, ciasteczek,  wyrobu pierogów, pieczenia chleba.

świetnej jakości mąkę orkiszową znajdziesz tutaj:

https://biosmakosz.pl/pl/p/Maka-ORKISZOWA-BIALA-drobna-1-kg-NATURAL/170

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl